неделя, 4 ноември 2012 г.

Влагалище - вагина

Влагалището свързва матката с външните полови органи. То осигурява евакуация на менструалното течение, както и депониране на семенната течност в непосредствена близост с маточното отвърстие. Дължината на влагалището показва известна индивидуална вариабилност. У полово зрялата жена то е средно около 8-10 см, обаче стените са му доста разтегливи както на дължина така и на ширина. В покой просветът на влагалището има форма на цепка, вследствие на което се различават две стени: предна стена и задна стена. Тези две стени се допират една до друга, като в страни се образуват два улея. Поради това на напречен срез цепката на влагалището има форма на буквата Н. Плътният допир на стените една до друга има голямо хигиенно значение - то предпазва влагалището от външно замърсяване. Горната част на влагалището обхваща отвора на маточната шийка и влагалищните стени заграждат сводът, на който се различават две части: предна и задна.
Задната част лежи по-високо и е значително по-дълбока, тъй като задната стена на влагалището се залавя за маточната шийка значително по-високо. Семенната течност на мъжа се депонира в задната част на влагалищния свод. Тъй като външният отвор на маточната шийка е насочен към тази част на свода, той се потапя в семенната течност и се създават благоприятни условия за проникване на сперматозоидите в маточната кухина. Коремницата покрива най-горната страна от задната влагалищна стена, която участва в изграждането на задната част на свода. Поради това през стената на този свод може да се извърши пункция. Долният край на влагалището се стеснява и се отваря навън чрез отвор. У девственици този отвор е странично закрит от гънка на лигавицата, наречена девствена ципа - химен. За основата на тази гънка служи слой съединителна и еластична тъкан.
Формата на девствената ципа е различна, но най-често има полулунна форма. Срещат се и други форми ануларна, решетъчна и т.н. В редки случаи е възможно девствената ципа да затваря влагалищния вход; при появата на първата менструация се налага оперативното и отстраняване. След първото реждане хименът се разкъсва окончателно и от него остават само малки висулки.
Влагалището лежи в сагиталната равнина. Неговата ос е наклонена назад и сключва с хоризонталната равнина ъгъл от 65-75 градуса. То се задържа в това положение благодарение на прикрепването му към околните органи: отгоре - към маточната шийка, отдолу - от междиницата, отпред - към пикочния мехур и отзад - към правото черво.

Стената на влагалището е изградена от лигавица, мускулатура и адвентиция. Повърхността на лигавицата е неравна, тъй като по нея изпъкват множество напречни гънки. Тези гънки са по-добре изразени при млади индивиди и са по-гъсти и високи в долния край на влагалището. В срединната равнина изпъкват по-силно. Поради това по предната и задната стена се оформят надлъжни изпъквания, наречени колонки. Долният край на предната колонка завършва в близост с външния отвор на пикочния канал и образува силно изпъкване.

Лигавицата е покрита от многослоен плосък невроговяващ епител, съдържащ голямо количество гликоген. Влажността на влагалището се дължи на трансудат на кръвоностните съдове. Влагалището не съдържа никакви жлези. Реакцията на влагалището е кисела. Това се дължи на млечно-киселия бактерий на Дьодерлайн, който превръща гликогена в млечна киселина. По такъв начин се създава среда, неблагоприятна за развитието на патогенни микроорганизми. Под лигавицата на влагалището има хлабава съединителна тъкан, богата на еластични влакна. Тя съдържа дифузни лимфоидни елементи, които на места се групират в образувания. Мускулатурата се състои от два слоя. Външен слой - надлъжен и показва силно развитие. Вътрешен слой циркулярен по-слабо развит. Снопчетата от единия край преминават в другия, вследствие на което се оформя преходна зона от косо вървящи мускулни снопчета. Мускулатурата на влагалището е гладка, но в долната си част се присъединява напречнонабраздени снопчета, отцепени от пикочно-половата диафрагма. Влагалището в долната си част може волево да се свива - това се предизвиква от съкращението на мускулите на тазовата и пикочно-половата диафрагма.

Най-външият слой е съставен от плътна съединителна тъкан, която съдържа груби еластични влакна, кръвоностни и лимфни съдове и нерви. С коремница е покрито само горната четвърт на задната стена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете